Priredba učenika povodom blagdana svetog Nikole

Published by Srednja Škola on

Sveti Nikola je zaštitnik djece, pomoraca, djevojaka, siromaha, studenata, farmaceuta, pekara, ribara, zatvorenika, trgovaca, putnika. Spomendan mu je 6. prosinca. Toga dana, njemu u spomen, roditelji darivaju djecu! No, zašto? Ta tradicija vuče korijene iz sljedeće legende. U blizini roditeljske kuće sv. Nikole, živio je čovjek, nekad bogat, koji je izgubio carsku službu i sav imetak. Imao je tri kćeri za udaju, no nije imao miraza. “Nesretni otac odlučio je trgovati ljepotom svojih kćeri, kako bi zaradio novac. One su se pomolile Bogu da ih izbavi od toga zla i spasi njihovu čast i poštenje. Sv. Nikola je nekako doznao za tu odluku nesavjesnog oca, te je uzeo vrećicu, napunio je zlatnicima i prišuljavši se noću potajno do kuće ubacio zamotane zlatnike kroz prozor. Otac djevojaka se začudio, kad je ujutro našao veliku svotu novca. Tim novcem je otpremio jednu kćer. Sv. Nikola je isto učinio l za drugu kćer nesretnog oca. Otac djevojaka je pretpostavljao kako će se taj dobrotvor pobrinuti i za njegovu najmlađu kćer te ga je u zasjedi čekao nekoliko noći. l doista, baš kad sv. Nikola ubaci svoj dar i za najmlađu kćer, skoči otac, stigne neznanca i prepozna u njemu Nikolu. Unatoč zaklinjanju neka šuti, sretni otac je razglasio po cijelom mjestu radosnu vijest.

U čast svetom Nikoli, a na veliku radost djece Srednja škola Čapljina tradicionalno

organizira priredbu.

Učenici recitatorske sekcije sa prof. Adrianom Raič pripremili su prigodne recitacije.

Učenica Maja Glavinić recitirala je pjesmu Advent, a učenica Iva Lucija Borovac čitala

je pjesmu Čizmica na prozoru kojoj je upravo ona autor.

Učenici dramske sekcije sa prof. Anom Falak pripremili su predstavu Božićni kolačići

u kojoj su glumile: Sanda Bakaiar, Ljubica Bulum, Jana Bulum,NoraNikolić, Antea Jelčić,

Magdalena Matić, Marija Previšić, Matea Previšić. Karla Kozarić, Marija Kasalo. Budući

daje vrijeme adventa nezamislivo bez kolača, učenici su darivali dječicu kolačićima.

Priredbu su upotpunili članovi zbora sa prof. Monikom Raguž otpjevavši dvije pjesme:

Sveti Nikola i Svetom “Nikoli.

Voditeljica priredbe bila je učenica Laura Soče, božične motive za priredbu pripremila je učenica Jana Bulum, a čast da glumi Sv. Nikolu pripala je učeniku Marku Markiću.

Toga dana učenici Srednje škole Čapljina održali su dvije priredbe. Jednu su darovali Dječjem vrtiću Čapljina, a drugu su održali u Domu Sindikata u Čapljini.

Sv. Nikola je kako ističu mališani ispunio njihove želje!!!

Categories: Vijesti