Učenici Srednje škole Čapljina Luka Džalto, Luka Jurković i Marko Masnić osvojili prvo mjesto na međunarodnoj robotičkoj olimpijadi

Published by Srednja Škola on

Maturanti naše škole Luka Džalto, Luka Jurković i Marko Masnić u timu sa još četvero učenika iz Stoca i Mostara osvojili su 1. mjesto na Međunarodnoj robotičarskoj olimpijadi ‘The First Global Challenge’. To je natjecanje čija je misija da inspirira mlade u znanosti, tehnologiji, inženjerstvu i matematici (STEM).

Luka Džalto, Luka Jurković i Marko Masnić su prošle godine osvojili nagradu na prvoj međunarodnoj robotičkoj konferenciji kad su predstavili robota za dezinfekciju ruku. Na osnovu tog rezultata su pozvani u tim okupljen oko CERIT-a – Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju. Nakon tri mjeseca intenzivnog rada i predstavljanja različitih zadataka proglašeni su najboljima u konkurenciji 177 zemalja iz cijelog svijeta.

Jedan od zadataka natjecanja je bio napraviti robote koji obavljaju određene funkcije, drugi zadatak je bio lansiranje CUBE SAT-a za mjerenje atmosferskog tlaka, temperature i UV zračenja. Dio natjecanja je bio Solutions Challenge u kojem su u suradnji sa robotičkim timom iz Kazahstana osmislili sustav pametnog navodnjavanja i prikupljanja vode iz zraka.

Također valja istaknuti da njih trojica neće stati na tome jer su se već prijavili na ‘Noć istraživača’ , državno natjecanje srednjih škola u robotici. Čestitamo našim učenicima na ovom iznimnom velikom uspjehu i želimo im puno uspjeha na idućim natjecanjima kao i u daljnjem školovanju.

 

 

Categories: Vijesti