Svjetski dan knjige i autorskih prava

Published by Srednja Škola on

Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se svakog 23. travnja od 1995. godine kada je na Glavnoj skupštini UNESCO-a, održanoj u Parizu, na taj način odana počast knjigama i autorima iz cijeloga svijeta. Dan kada se slavi knjiga kao nezamjenjiv dio ljudske kulture simboličan je za svjetsku književnost jer su 23. travnja iste godine, 1616., umrli književnici Miguel Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega.

U slavljenju knjige, bitno je obratiti pozornosti na najmlađe, čak i one koji još uvijek ne mogu uživati u samostalnom čitanju. Oni također mogu uživati u knjigama, i to slušanjem pa je jedan od ciljeva Svjetskog dana knjige i autorskih prava potaknuti ljubav prema čitanju u najranijem djetinjstvu.

Tim povodom, učenici Srednje škola Čapljina, na inicijativu Vijeća učenika, održali su radionicu s djecom Dječjeg vrtića Čapljina. Radionica je obuhvatila više različitih aktivnosti – čitanje popularnih bajki i basni, razgovor s djecom o likovima te crtanje i oslikavanje ilustracija na temu pročitanih djela. U radionici su sudjelovale učenice Matea Čuljak, Lorena Ćorić, Ivana Dragićević, Ivana Marić, Maša Karamatić, Matea Masnić i Dragica Butigan.

Program radionice ostvaren je uz suradnju s Gradskom knjižnicom Čapljina.

Nadamo se da smo ovim druženjem potaknuli mališane da otkriju radost čitanja i da im je ovo bilo ugodno i zanimljivo iskustvo.

 

Categories: Vijesti