Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja

Published by Srednja Škola on

Zadnja srijeda u veljači je dan kada se obilježava Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja koji je poznat i kao Dan ružičastih majica.

U Srednjoj školi Čapljina obilježavanje je proteklo u vidu fotografiranja, nošenjem odjevnih predmeta ružičaste boje, radom na plakatima i razgovorom na navedenu temu.

Ovogodišnji slogan glasi „Nasilje prestaje ovdje“. Mi smo ga još nadopunili pozitivnim poticajem „Samo ljubav, prijateljstvo i tolerancija“.  Kroz razgovor s učenicima istaknuli smo vrste nasilja i preusmjerili fokus na razvoj pozitivnih strana. Dotaknuli smo se etiketiranja, omalovažavanja, ogovaranja, ruganja, ismijavanja, uznemiravanja neprimjerenim porukama i slikama, ucjenjivanja, širenja glasina i drugih oblika nasilja u govoru i pismu kroz različite oblike društvenih mreža i ostalih načina komuniciranja. Stavljamo naglasak na komunikaciju s razumijevanjem, prihvaćanjem, poštivanjem, suosjećanjem, pažnjom, podrškom, pomaganjem, oprostom i mirom. Stavljamo ljubav, prijateljstvo i toleranciju kao poticaj za boljim razvojem osobnosti, kvalitetnom komunikacijom i načinom rješavanja problema.

 

Categories: Vijesti