Posjeta Ljbilju u Ljubinju

Published by Srednja Škola on

 

 

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana žena (8. ožujak), projekat Sweden/USAID FARMA II je organizirao posjetu 17 učenica iz srednjih poljoprivrednih škola iz Čapljine i Bileće kompaniji Ljbilje u Ljubinju. Gospođa Slobodanka Popović, ravnateljica Ljbilja, i njen tim, predstavili su kompaniju učenicama i njihovim nastavnicima, pokazali pogone u kojima se ljekovite i aromatične biljke prerađuju u finalne proizvode i pakiraju za plasman na tržište. Učenice su mogle vidjeti zasade, staklenike i rasadnike. U otvorenoj raspravi tijekom posjete, Slobodanka je govorila o svom profesionalnom putu i ohrabrila mlade učenice da unaprjeđuju znanja i vještine u daljnjem obrazovanju, kao i da budu uporne u postizanju ciljeva. Ova posjeta je  bila jedinstvena prilika za učenice da vide praktičnu primjenu teorijskih znanja koja stječu u školi. Predstavnici obje škole izrazili su želju za nastavkom studijskih posjeta i suradnju među školama.

Posjeta učenica sredjih poljoprivrednih škola iz Čapljine i Bileće kompaniji Ljbilje u Ljubinju Anamarija Nikše iz Zvirovića, nadomak Čapljine, već postaje poduzetnica. Još kao djevojčica bila je uključena u obiteljski posao proizvodnje čaja. Njezina ljubav prema aromatičnom i ljekovitom bilju te proizvodima na njihovoj bazi rezultirala je uljem za sunčanje koje proizvodi od hercegovačke lavande, smilja i djevičanskog maslinovog ulja. Zajedno s bratom ima mali štand ispred obiteljske kuće na kojem prodaju voće, sokove, džemove, čajeve i ulje za sunčanje. Kako se potražnja povećava, Anamarija ima planove za nadolazeću ljetnu sezonu – poboljšati kvalitetu svog proizvoda kao i pripremiti dovoljne količine proizvoda na bazi voća. Znanja koja stiče u svojoj srednjoj školi u Čapljini, podrška profesora i obitelji sigurno će joj pomoći da ostvari svoje snove.

Andrijana Koprivica iz Bileće je jedna od najboljih među učenicima prve generacije srednje poljoprivredne škole u Bileći. Uz svog oca, uzgajivača stoke, je naučila dosta o stočarstvu, a njena ljubav i zanimanje za poljoprivredu bili su presudni za izbor srednje škole. Kako se nalazi na početku svog obrazovnog puta, još nije odlučila šta će biti njena specijalnost. Andrijana vjeruje da poljoprivreda nudi puno potencijala i  voljna je učiti i kombinirati poljoprivredu i svoju ljubav – pjevanje. Andrijana je aktivna u Kulturnom udruženju Bileća i zajedno sa vršnjacima nastupa širom Bosne i Hercegovine.

 

 

Categories: Škola