Sveti Nikola

Published by Srednja Škola on

Sveti Nikola zaštitnik je pomoraca, djece I obitelji. Svake mu se godine veselimo I ostavljamo čizmicu, no – zašto to uopće radimo? Znamo li tko je bio sveti Nikola, čemu je posvetio svoj život I zašto ga slavimo?

O životu svetog Nikole biskupa znamo vrlo malo. Rodio se oko 270. godine u Maloj Aziji. Bio je biskup u gradu Miri u današnjoj Turskoj, gdje je i umro 6. prosinca 350. godine. Kasnije su njegove kosti prenesene u talijanski grad Bari u kojemu se i danas osobito štuje. Već za života ljudi su ga cijenili zbog njegove plemenitosti I velikodušnosti prema svakome tko je bio u nevolji.

Mnoge prekrasne legende govore o njemu – neprimjetno je darovao zlatnike za udaju trima kćerima jednog siromaha, smirio je uzburkano more I zato je zaštitnik mornara, a svojim je blagoslovom ozdravio bolesno dijete te postao zaštitnikom djece koja se osobito raduju njegovu dolasku.

Dana 6. prosinca 2023., povodom blagdana svetog Nikole, učenici Srednje škole Čapljina su organizirali tradicionalni zabavni program u kojemu su sudjelovali članovi školskog zbora, dramsko-recitatorske sekcije te fotovideo kluba.

U čast svetom Nikoli, a na veliku radost djece, učenici su održali dvije priredbe. Jednu su darovali mališanima Dječjeg vrtića Čapljina, a drugu učenicima i djelatnicima Srednje škole Čapljina.

Svim učenicima zahvaljujemo na uloženom trudu i sudjelovanju u programu.

 

 

Categories: Vijesti