Školsko imanje

   U sklopu Srednje škole Čapljina postoji poljoprivredna  škola, zanimanje Poljoprivredni tehničar – opći. Ova četverogodišnja škola učenicima naše škole pruža kvalitetnu  podlogu glede studija agronomije, a otvara i mogućnosti studiranja nečeg drugog.

Nažalost, u posljednjih nekoliko godina zamjetna je nezainteresiranost za ovu struku. Zašto je to tako? Vjerojatno radi slabe informiranosti glede poljoprivredne struke u našoj školi.

Živimo na prostorima gdje poljoprivreda ima veliku važnost, tj. mnogima je osnovni izvor prihoda. Ako se želimo baviti poljoprivredom moramo poznavati osnovna pravila struke, a najbitnija je ozbiljnost pristupa proizvodnji.

Točan, pravilan i iskren savjet agronoma je na prvom mjestu. Đaci poljoprivredne škole imaju na raspolaganju  veliko školsko imanje  u Strugama  koje je obradivo i potrebito ga je planski iskoristiti. Uvjeti za stručnu praksu su jako dobri; s profesorima  (inženjerima agronomije) je osmišljena najpravilnija iskoristivost parcela uzimajući  u obzir plodnost i ekonomičnost istih. Učenici nose veliku odgovornost glede njege određenih kultura  na školskom imanju jer upravo o njima ovisi daljni razvoj proizvodnje. Bitan je ozbiljan i odgovoran pristup te će i rezultati biti uspješni –što svojim primjerima  i dokazujemo.

Na imanju u Strugama  đaci stječu potrebita znanja i  vještine  iz oblasti  vinogradarstva, voćarstva,vinarstva i povrćarstva. Tjedno imaju četiri (4) sata praktične nastave – pod nadzorom svojih profesora agronoma. 

Poljoprivreda je mnogima  više od onog zapisanog u bilježnicama, a poljoprivredni tehničar je još više od fizičkog radnika. 

Poljoprivreda je hrana – hrana  je život. 

 

Adresa

Srednja škola Čapljina

Ul. Ruđera Boškovića 9

88 300 Čapljina

Hercegovačko-neretvanska županija

Bosna i Hercegovina

Kontakt

Tel:  +387 36 805 - 006

Fax: +387 36 807 - 506

E-mail: sscaplj@tel.net.ba