Učenici posjetili tvornicu keksa i vafla – Lasta d.o.o.

Published by Srednja Škola on

U četvrtak 11. 4. 2024. god. učenici trećih razreda, smjer ekonomist i nutricionist, u pratnji  prof. Ognjenke Jurković i prof. Valentine Spajić posjetili su tvornicu keksa i          vafla – Lasta d.o.o.

Ovaj posjet je osmišljen kao jedan oblik terenske nastave gdje su učenici mogli vidjeti pravi primjer uspješnog poduzetništva.

U proizvodni pogon nismo smjeli ući iz higijenskih razloga, ali proces proizvodnje mogli smo pogledati s platforme -“balkona” unutar tvornice. Kratku povijest Laste predstavila nam je djelatnica Laste. Prije Domovinskog rata Lasta je imala oko 1000 djelatnika, a danas negdje oko 40.To ne znači da posao u Lasti “ne cvjeta” već smo mogli svjedočiti da  je danas automatizacija i mehanizacija – robotizacija neizostavna  u bilo kojoj gospodarskoj djelatnosti.

Potom smo odgledali jednu prezentaciju gdje smo kroz kratke video isječke vidjeli kako teče sama proizvodnja.

Cijelo poslovanje Laste je potpuno energetski neovisno, sami proizvode el. energiju (solarni paneli) koja im je potrebna za proces proizvodnje. Svoje proizvode Lasta izvozi diljem Europe npr. Italiju, Austriju, Belgiju, Njemačku, …

Nakon toga učenici su imali priliku postavljati pitanja vezana za proces proizvodnje i poslovanja, i na samom kraju posjeta imali smo priliku kušati Lastine najpoznatije slastice.

Nadamo se da će ovakvih svijetlih primjera uspješnog poslovanja biti sve više u našem kraju i drago nam je što se Lasta odlučila ponovo “nastaniti”  u našoj Čapljini u novom i modernijem ruhu i da će joj biti ugodno još dugi niz godina ovdje kod nas.

Učenici 3.h i 3.n

Categories: Vijesti