Međunarodni dan djeteta obilježava se 20.  studenoga. Na taj dan 1989. godine usvojena je Konvencija o pravima djeteta te se upravo od te godine u cijelome svijetu obilježava dan posvećen djeci i njihovoj dobrobiti. Obilježavanjem ovog dana želi se senzibilizirati javno mnijenje i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika od zlouporabe, nasilja i raznih oblika diskriminacije. 

Tom prigodom vijeće učenika je osmislilo natječaj za najljepšu pjesmu na temu prava djece kao i kratku priredbu uz podršku pedagoginje Dijane Ivanković. 

Zbor Srednje škole Čapljina, pod rukovodstvom profesorice Monike Raguž, razveselio je sve prisutne prigodnim pjesmama. Učenike recitatorske sekcije, koji su pokazali svoje vještine, pripremali su profesorica Adriana Rajič i profesor Šime Doko. 

Učenici su kroz pristigle radove predočili svoj način izražavanja te svaki učinili posebnim. Profesori hrvatskog jezika, koji su sudjelovali u organizaciji programa, odlučili su najboljom pjesmom proglasiti pjesmu učenice Ive Lucije Borovac - “Dijete sam”. Potpredsjednica vijeća učenika Jana Krmek je proglasila, a ravnateljica Željka Previšić uručila prigodnu nagradu autorici pjesme. 

Zahvaljujemo svim učenicima na sudjelovanju i želimo im još jednom sretan Međunarodni dan djeteta! 

Povodom 28. obljetnice okupacije Vukovara, veliki broj Čapljinki i Čapljinaca sudjelovao je u tradicionalnoj koloni sjećanja na stradanje grada Heroja. I ove godine koloni su se pridružili i učenici Srednje škole Čapljina. Sudjelovanjem u koloni sjećanja te paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca odali su počast svim stradalim, nestalim i ranjenim braniteljima Domovinskog rata. Autobus iz Čapljine otputovao je u nedjelju 17. studenoga u jutarnjim satima u Vukovar, a već u poslijepodnevnim satima svi iz Čapljine posjetili su spomen obilježje Ovčaru gdje su položili cvijeće i zapalili svijeće za sve žrtve. Posjetili su i muzej u Vukovarskoj bolnici, gdje su upoznati sa strahotama koje su u prostorijama bolnice proživjeli zarobljenici, ranjenici i ostali. Naše sugrađanke i sugrađani priključili su se koloni kod Vukovarske bolnice i krenuli put Memorijalnog groblja gdje su sudjelovali u programu. 

U petak 15. studenoga 2019. učenici trećih razreda ekonomske škole iz Čapljine sa profesoricama Marinom Krmek i Valentinom Spajić su posjetili tvornicu Violeta u Grudama. 

Ova posjeta je planirana u sklopu nastavnog plana i programa izborne nastave za treći razred.

Cilj je bio upoznavanje s načinom poslovanja multinacionalne kompanije (poduzeća) koja u svom poslovanju ima nastup i na internacionalnom tržištu. Tvornica Violeta trenutno posluje s 12 stranih tržišta i ima čak i jedan proizvodni pogon u Republici Hrvatskoj.

Učenici su posjetili jedan od dva proizvodna pogona koji je smješten u naselju Dubrave kod Gruda. U tom dijelu tvornice proizvode se: dječije pelene, vlažne maramice, omekšivači rublja, sapuni i sredstva za čišćenje poda. Kroz samu tvornicu provele su ih dvije djelatnice tvornice koje su ih upoznale sa svim dijelovima proizvodnje od same nabave materijala i sirovina pa do proizvodnje i pakiranja gotovih proizvoda. 

Osim proizvodnje učenike je oduševila i sama organizacija proizvodnje. Trenutno se na tvornici ugrađuju solarni kolektori za proizvodnju električne energije. Sami proizvode tj. ispisuju svoju plastičnu ambalažu 3D tehnologijom. Politika tvornice temelji se na zaštiti okoliša i pouzdanosti poslovanja. U dijelu tvornice u kojem se proizvode pelene koristi se uređaj iz Japana, točnije ovakav uređaj postoji u Japanu i u tvornici Violeta. 

Proizvodnja je organizirana u tri smjene, a pogoni su aktivni 24 sata na dan. Radna atmosfera je jako ugodna, pozitivna, te se osjeti radna disciplina i organizacija rada.

Učenici su oduševljeni ovom posjetom jer su mogli vidjeti proizvodni pogon gdje se koristi moderni oblik proizvodnje tj. automatizacija, ispisivanje plastičnih boca. Mogli su na kratko vidjeti kako je raditi u organiziranoj tvornici koja posluje na domaćem i stranom tržištu.

 Učenici III.h s profesoricama Marinom Krmek i Valentinom Spajić

Nakon što su jučer ujutro razgledali Bratislavu, naši učenici na razmjeni krenuli su prema Čapljini. U Čapljinu su stigli u kasnim večernjim satima. Svi su dobro i zadovoljni svojim uspomenama i iskustvom. Već nestrpljivo priželjkuju dolazak njihovih prijatelja iz Njemačke u ožujku!

Jutros su se učenici pozdravili sa svojim domaćinima i krenuli prema Bratislavi. Želimo im sretan put!

Posljednjeg dana u Hamburgu naši učenici su pohađali nastavu, a onda je uslijedila mala prezentacija. Na najbolji mogući način predstavili su školu, grad i državu svojim vršnjacima. U večernjim satima ponovno su se okupili u prostorijama škole na oproštajnoj zabavi. Družili su se sa domaćinima i prikazali obostrano nestrpljenje do ponovnog susreta. Ujutro kreću prema Bratislavi. Svi su dobro i uživaju!

Učenici na razmjeni ponedjeljak su proveli u obližnjem gradu Bremerhavenu. Glavna znamenitost koju su posjetili je "Klimatska kuća". To je jedinstven svijet znanja i iskustva o temama klime, klimatskim promjenama i vremenskim prilikama. Na uzbudljiv način doživjeli su klimatske zone zemlje. Pregledali su devet mjesta na pet kontinenata, znojili se, smrzavali i gledali priče ljudi iz cijeloga svijeta koji opisuju svoju svakodnevicu i svjedoče kako klima utječe na njihov život. Svi su dobro i uživaju!

Subota u Hamburgu bila je rezervirana za "Miniatur Wunderland", jedan od najposjećenijih muzeja u Njemačkoj. Nakon obilaska muzeja, učenici su zajedno objedovali u Döner restoranu. Poslijepodne su imali slobodnog vremena, a u nedjelju će imati family day.

U petak je na rasporedu u Hamburgu bio pokret "Fridays for Future". Naši učenici i njihovi vršnjaci iz Hamburga su se prvo okupili u učionicama Ilse Löwenstein Schule kako bi pobliže shvatili o čemu je riječ.

"Fridays for Future" je pokret koji je nastao u kolovozu 2018. godine, nakon što je petnaestogodišnja Greta Thunberg tri tjedna za redom svakog radnog dana sjedila ispred švedskog parlamenta u znak demonstracija protiv nedostatka akcije u borbi protiv klimatskih promijena. Objavila je što radi na Instagram-u i Twitter-u i to je ubrzo postalo popularno. Greta je odlučila da nastavi demonstracije svakog petka sve dok švedske vlasti ne obezbijede siguran put ka porastu temperature ispod 2 stupnja Celzijusa u skladu sa Pariškim sporazumom. Demonstracije su se proširile na gradove diljem svijeta.
  
Napravili su nekoliko plakata sa prigodnim porukama, kao što su "There is no planet B", "Our home is on fire", "What I stand on is what I stand for", zatim su sa željom da podrže ovaj projekt izašli na ulice Hamburga. 

Jučerašnji program naših učenika na razmijeni bio je obilazak grada. Prvo su posjetili Elbphilharmonie, jednu od najvećih njemačkih koncertnih dvorana ali i najviših građevina uopće. Nakon Elbphilharmonie, smještene u lučkom dijelu grada, zaputili su se u hamburšku luku. Tamo su imali turističku vožnju brodicom, te su se iznenadili činjenicom da ovaj lučki grad ima više mostova od Venecije. Probali su i jedan od najvećih specijaliteta u Hamburgu, Fischbrötchen. Zajedno su se uputili prema starom dijelu grada u kojem se nalazi Gradska vijećnica, crkva St. Petri i drugi kulturno - povijesni spomenici koje su posjetili. Sljedećih dana nastavljaju dalje po programu. Svi su dobro i uživaju!

Adresa

Srednja škola Čapljina

Ul. Ruđera Boškovića 9

88 300 Čapljina

Hercegovačko-neretvanska županija

Bosna i Hercegovina

Kontakt

Tel:  +387 36 805 - 006

Fax: +387 36 807 - 506

E-mail: sscaplj@tel.net.ba